Úspešný prvý ročník Súťaže v pečení fašiangových šišiek
V sobotu 23. februára sa zdal Dom kultúry Vetvár malý. Viac ako 300 záujemcov si totiž prišlo posedieť s priateľmi a známymi pri šálke čaju, chutných šiškách a kultúrnom programe v podaní speváckeho súboru Susedy. Konal sa totiž prvý ročník Súťaže v pečení fašiangových šišiek, na ktorom sa zúčastnilo až 30 súťažiacich. Svoje tradičné fašiangové pochúťky však nedoniesli len pre porotu, ale ušlo sa z nich aj každému z prítomných. Tí si mohli na vlastné oči pozrieť aj samotnú prípravu. A aby tých všakovakých druhov šišiek nebolo málo, naše šikovné gazdinky sa zvŕtali v kuchyni a na stoly nosili tácky s čerstvo upečenými šiškami, ktorých sa skonzumovalo viac ako 700. Starosta Zoltán Pék sa v príhovore priznal, že očakával len účasť svojich rovesníčok a tak ho milo prekvapila prítomnosť veľkého počtu rodín s deťmi a mladých ľudí. Porota nakoniec vybrala šišku s najlepšou konzistenciou cesta, ktorú pripravila pani Etelka Cseméz. Cenu za šišku s najlepším vzhľadom získala pani Zuzana Mešterová a za najchutnejšiu šišku pani Božena Hladká. Veľká gratulácia však patrí všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili. Menovite pani Viola Holzhauserová, Silvia Kameniarová, Alžbeta Jankóová, Vlasta Jankulicová, Katarína Janovčíková, Alexandra Medveďová, Ružena Melichová, Alžbeta Fröhlichová, Magdaléna Nagyová, Edita Petrášová, Magdaléna Kelemenová, Mária Belančíková, Štefánia Beútelschmidtová, Eva Krammerová, Iveta Vargová, Mária Molnárová, Božena Hladká, Bohuslava Krajmerová, Veronika Masarovičová, Monika Lamošová, Elena Pecsuková, Helena Hydeghéti, Helena Kudlicsková, Zuzana Mešterová, pán Róbert Meszáros a pani Betka Martinková, Júlia Šimonová, Etelka Cseméz, Margita Duranská a Terézia Purgiňová.
Veríme, že sa toto milé podujatie stane v Podunajských Biskupiciach obľúbenou tradíciou.
Recept na najchutnejšie šišky pani Boženy Hladkej
POTREBUJEME:
300 gramov múky
štipku soli
3 žĺtky
50 gramov masla
1 lyžicu práškového cukru
2 lyžice rumu
citrónovú kôru
10 gramov droždia
¼ litra mlieka
olej na vyprážanie, cukor na posypanie a džem na ozdobu.
POSTUP:
Všetky ingrediencie spolu zmiešame v jednej mise a postupne pridávame vlažné mlieko spolu s droždím. Potom cesto spracujeme na redšie a ťahavé.
Cesto takto okolo 30 minút s rukami miešame, až pokým sa nezačnú tvoriť bublinky a cesto sa prestane lepiť na okraje nádoby. Takto vypracované cesto odložíme a necháme vykysnúť okolo 30 až 40 minút.
Vykysnuté cesto položíme na vopred pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku 1 až 1,5 cm. Zoberieme formičku s priemerom okolo 7 cm a môžeme vykrajovať kolieska. Do stredu každej šišky spravíme dieru. Vykrojené kolieska necháme opäť chvíľku oddýchnuť a medzitým si môžeme rozpáliť olej. Do rozpáleného oleja vkladáme šišky vrchnou stranou dolu, opražíme dozlatista a otočíme. Opražené šišky ukladáme na plech vyložený servítkami, aby nám vsiakli nadbytočný olej. Keď budú šišky vlažné, pocukríme ich a do dierok v strede doplníme džem. Pani Boženka dáva svoj domáci malinový a marhuľový. Dobrú chuť!
Martina Fröhlich Činovská