Podunajské Biskupice
Mestská časť
Podunajské Biskupice

Vitajte v Podunajských Biskupiciach.

Miesto stvorené pre život, miesto ideálne pre vás. Šport, zábava, kultúra, rodina a práca na jednom mieste

Infolišta

Tlačová správa: Digitalizácia zberných nádob v Bratislave

Tlačová správa: Digitalizácia zberných nádob v Bratislave  3

Bratislava, 27. máj 2021 – Spoločnosť OLO a.s. v spolupráci s mestom Bratislava začína v máji digitalizovať zberné nádoby.

Na nádoby sa umiestnia RFID štítky a následná pasportizácia sprehľadní štruktúru vlastníkov a pripraví nádoby pre zber ďalších informácií potrebných pre efektívnejšie nastavenie systému zvozu odpadu. Digitalizácia nádob bude doplnená osadením snímacích zariadení na zberové vozidlá, čo umožní automatické zaznamenanie výsypu nádoby ako aj súradnice miesta výsypu.

Jedným z prvých krokov v rámci projektu je tzv. „inventarizácia a pasportizácia“ všetkých zberných nádob v správe spoločnosti OLO, čo predstavuje 85 tisíc nádob. Štítok na nádobe bude v kombinácii so snímacím zariadením namontovaným na zberovom vozidle slúžiť na potvrdenie výsypu nádoby, budú v ňom aktualizované prípadné zmeny údajov a tiež zabezpečí sledovanie životného cyklu nádoby. Označovanie sa netýka žltých a modrých vriec určených na zber triedeného odpadu z rodinných domov.

Ako prvé  budú mať RFID štítok nádoby v skladových priestoroch OLO, aby všetky nádoby, ktoré pôjdu do obehu, už boli označené. Inštalácia štítkov v prvých mestských častiach Rusovce, Čunovo a Jarovce bude prebehať od 31.05.2021. V nasledujúcich etapách postupne označíme nádoby v mestských častiach podľa harmonogramu, ktorého kritériom bol počet rodinných domov v danej mestskej časti a ako posledné budú označené nádoby v mestskej časti Staré Mesto, ktorá je špecifická vzhľadom na zástavbu, hustotu aj prístup k nádobám. Zberné nádoby budú označené RFID štítkom v deň odvozu odpadu jednotlivých nádob podľa harmonogramu. Je potrebné, aby zberné nádoby, ktoré obyvatelia využívajú (čierna, hnedá, žltá, modrá, zelená) nechali prístupné, pokým nebudú opatrené RFID štítkom. O etapách pasportizácie bude OLO priebežne informovať dotknuté mestské časti a ich obyvateľov. Z pohľadu obyvateľov Bratislavy je digitalizácia bezplatná.

Ďalšou súčasťou projektu bude inštalácia sledovacieho zariadenia (Watch Dog) na všetky zberové vozidlá, teda celkovo 92 áut. Toto zariadenie automaticky zaznamenáva všetky úkony realizované v priebehu zvozu odpadu, identifikuje nádoby oprávnené na zvoz, dátum, čas a GPS súradnice miesta výsypu. Analýza dát v centrálnom informačnom systéme OLO bude prebiehať v niekoľkých etapách do februára 2022.

Po úspešnom ukončení pasportizácie dôjde k vyhodnoteniu zozbieraných údajov, k návrhu nových efektívnejších procesov a voľbe technológií, ktoré umožnia mestskej spoločnosti OLO vytvoriť systém nakladania s odpadmi, ktorý prinesie obyvateľom kvalitnejšiu službu.

Projekt je spolufinancovaný z programu Európskej únie pre výskum a inovácie Horizon2020.

nahladnahlad1

Dátum vloženia: 28. 5. 2021 9:10